Vodič za zaštitu drva

tablica_vrstadrva

Definirajte vrstu drva

Nezaštićeno drvo je izloženo raznim napadima, osobito na otvorenom. Sunčeve UV zrake utječu na drvo tako da ono s vremenom posivi. Površina drva gubi krutost. Ako drvo nije zaštićeno temeljnim premazom, naknadni premazi podlježu ljuštenju.
Kiša, rosa, kondenzacija, itd. povećavaju vlažnost; isparavanje je ponovno smanjuje. Rezultat: ispucana površina kroz koju ulaze gljivice koje napadaju drvo.
Ovisno o vrsti drva, može se pojaviti plava plijesan, vrsta gljivice koja potamnjuje drvo, uništava završni premaz i priprema teren za trulež.

Gdje je zaštita u pitanju, drvo nije samo drvo.

Sve vrste drva su izložene rizicima koji proizlaze iz UV zraka i vlage. Crnogorična drva kao što su bor i smreka su osjetljivi na plavu pljesan. Listopadno drveće kao što su tik ili hrast su prirodno imuna na plavu plijesan. Tvornički impregnirano crnogorično drvo ima zaštitu od plave plijesni.

Kako započeti

Svi mi dobro znamo kako je to: jednom kada doma donesete proizvode za zaštitu drva, samo želite početi s poslom. Ali važno je da dobro pripremite drvo prije svega, inače će Vaš trud biti uzaludan!

pic_zd2b

Čišćenje

Počnite sa čišćenjem. Zamislite količinu prljavštine koju ste npr. očistili sa vaših prozora tokom godina. Ista količina prljavštine i prašine se nalazi i na Vašoj drvenariji i zato je morate povremeno očistiti. Ne samo što onda izgleda odlično, već je i dobro za samo drvo.

Koristite prikladno sredstvo za čišćenje. Uvijek se sjetite isprati sa čistom vodom. Crne promjene boje i plijesan je teško odstraniti. Možete ih izbljediti sa otopinom klora razrjeđenog 1:1 sa vodom. Ostavite da se slegne 30 minuta i onda isperite sa čistom vodom.

Već tretirane površine

Ako je površina prethodno tretiranog drva ispucana i trula, morate je pobrusiti do zdravog drva. Prije nanošenja premaza za zaštitu drva, preporučljivo je testirati na manjoj površini da se provjeri prijanjanje premaza.

Novo drvo

Kada imate novo drvo duže će trajati ako ga zaštite sa kvalitetnom i dugotrajnom zaštitom. Zapravo, novo i netretirano drvo, ne bi se trebalo ostavljati na otvorenom predugo bez zaštite. Prirodni proces truljenja počinje već prvi dan!
Drvo tretirano temeljnom zaštitom ne bi se trebalo ostavljati na otvorenom više od dva tjedna bez završnog premaza.

Pripremite drvo

I novo drvo potrebno je pripremiti

Očistite površinu. Pobrusiti sa finim brusnim papirop (180-220 gran.), čeličnom četkom ili spužvom za čišćenje. Počistiti krpom nakon brušenja.

Obnovite dotrajale premaze

Očistite površinu Pobrusite stari premaz sa finim brusnim papirom (180-220), čeličnom četkom ili spužvom za čišćenje. Počistiti krpom nakon brušenja.

Posvijetlite ton od tamnog prema svijetlom

Koristite grubi brusni papir (60-80), pobrusite stare premaze do golog drva. Sa finim brusnim papirom (180-220) izgladite površinu. Počistiti krpom nakon brušenja.

Ako je potrebna impregnacija

Koristite srednje grubi brusni papir (100-120) da lagano pobrusite netretirano drvo. Ako postoje stari premazi – pobrusite ih grubim brusnim papirom (60-80) i zagladite srednje grubim (100-120). Počistiti krpom nakon brušenja.

Između premaza

Jako je važno fino pobrusiti površine između dva premaza da bi se poboljšalo prianjanje istih.

pic_zd4

pic_zd5

spuzva.2jpg

SAVJET

Kada je vrijeme za obnovu drva?

Prislonite vlažnu spužvu na drvenu površinu. Ako drvo potamni nakon nekoliko minuta, zaštitni sloj ne vrši svoju funkciju – kranje vrijeme za novi premaz.

snjezana

x

Koristimo kolačiće (eng. "cookies") kako bi poboljšali iskustvo korištenja stranice. Klikom na "Prihvaćam" prihvaćate korištenje kolačića i pravila privatnosti.